Želite da postanete astronaut?

Go down

Želite da postanete astronaut?

Post by Palidrvce on Tue Dec 28, 2010 3:50 am

Prvi put u skoro dve decenije, Evropska svemirska agencija trazi nove astronaute. Konkurs ce na internetu biti raspisan 19. maja, a ocekuje se vise od 10.000 prijava.Prvi put u skoro dve decenije, Evropska svemirska agencija trazi nove astronaute. Konkurs ce na internetu biti raspisan 19. maja, a ocekuje se vise od 10.000 prijava.

"Ako ste radoznali, optimista koji je, u najboljem smislu te reci, spreman na avanture i hoce da nauci vise o svetu ali i samom sebi – onda imate osobine koje trazimo" kaze sef odeljenja za astronaute Gerhard Tilee.

Konkurs je otvoren za pripadnike oba pola, iz 17 zemalja clanica Agencije. Posle prvog kruga selekcije, kandidati ce biti detaljno medicinski ispitani, po pitanju fizickog i psihickog zdravlja, i u najuzi krug ucice oko 40 ljudi.

"Buduci astronauti moraju imati sklonost ka nauci, odlicnu fizicku kondiciju, moraju znati strane jezike, najvise engleski i ruski, i moraju da budu timski igraci" otkriva za "Dojce vele" jedan od najpoznatijih nemackih astronauta, Tomas Rajter.

Kandidati, starosti od 27 do 37 godina, ne moraju biti sportisti.

"Kondicija je vazna. Ne mozemo nidta da uradimo sa slabicima, ali preterana 'nabildovanost', na primer, moze da napravi problem sa mikrogravitacijom" objasnjava sef medicinske sluzbe Folker Daman.

Ova profesija nosi uzbudjenja, ali i rizike. Plata je, za evropske prilike, prosecna, tako da novac ne predstavlja glavni motiv. Do proleca 2009. bice odabrano cetvoro novih astronauta. Njihova dalja obuka trajace tri godine.

Savet profesionalaca je - svakako pokusajte.

"Prijavite se na konkurs! Dajte sve od sebe, iskusicete nesto sto se ne moze uporediti sa dosadasnjim iskustvima" kaze Rajter.

_________________

avatar
Palidrvce
Administrators
Administrators

Posts : 81
Join date : 2010-06-17
Age : 35
Location : zini da ti kazem
Job/hobbies : Džrmišem po kućama

http://palidrvce.lifeme.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum